Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
29
hallgató

Bálagála

- 2020. november 15. 8:00 - 407 megtekintés

Hogyan változik a magyar turkálók világa, ha az angolok „távoznak”? Szárnyal Magyarországon a használtruha-piac. Kelet-Közép-Európába elvileg a jó minőség érkezik, de sok a nyerészkedő, a „minőségi angol használt ruha” pedig egyáltalán nem biztos, hogy tényleg brit. Kérdés, milyen szabályozás lép érvénybe 2021-től. Budapest belvárosában sétálva számos használtruha-bolttal találkozik az ember. A turkálás n em egyszerűen […]

Hogyan változik a magyar turkálók világa, ha az angolok „távoznak”?

Szárnyal Magyarországon a használtruha-piac. Kelet-Közép-Európába elvileg a jó minőség érkezik, de sok a nyerészkedő, a „minőségi angol használt ruha” pedig egyáltalán nem biztos, hogy tényleg brit. Kérdés, milyen szabályozás lép érvénybe 2021-től.

Budapest belvárosában sétálva számos használtruha-bolttal találkozik az ember. A turkálás n

Bálagála ruhát válogató nő

em egyszerűen az ár-érték arány miatt éri meg sokaknak, speciális életérzést közvetít. A klímaváltozás árnyékában egyre többször kerül terítékre, hogy az olajipar után a divatipar a második legszennyezőbb ágazat, ahol a megoldás az óriási környezeti terhelésre a körforgásos kereskedelem lenne, ha sikerülne új ruhákat varrni a már hordott szálakból. Az újrahasznosítási technológia még gyerekcipőben jár ahhoz a ruhamennyiséghez képest, amely a világ piacain a fást fashion boltok térhódítása óta mozog. A koronavírus első hulláma alatt a szakértők azt várták, hogy csökkenni fog a használtruha-piac, mivel az emberek félnek majd mások használt darabjait felvenni. A nyári adatok azonban azt mutatták, hogy körülbelül 28 milliárd dollárt ér a világszintű használtpiac, és a következő öt évben 64 milliárd dollárra nőhet. A jóslatok szerint 2029-re 17 százaléknyi használt ruha fog a szekrényekben lógni, ami 14 százalékos emelkedé

s húsz év alatt.
Arról megoszlanak a vélemények, hogy valójában mekkora értékük van a használt ruháknak, mivel sok esetben a fást fashion áruházak termékei töltik meg a polcokat. Ezek pedig néhány újabb felvétel után biztosan a szeméttelepre kerülnek, mivel silány anyagokból, rossz minőségű varrással készülnek. Amerikában sok üzlet ezért csak a luxusdivat termékeit engedi be, esetleg egy-egy korszakra (többnyire a hollywoodi glamourt közvetítő 30-50-es évekre) koncentrál. Amivel nem tud mit kezdeni, azt

továbbadja. Az ENSZ adatai szerint az Egyesült Államok a világ legnagyobb használtruha-exportőre, az összes leadott ruha negyven százalékát küldik ki az országból. A piacnak számos szegmense van minőség, csomagolástechnika, válogatás szempontjából. A legegyszerűbb megkülönböztetés a bálás és a darabos ruházat, ahol az előbbi jóval olcsóbb, és igazán exkluzív darabot aligha tartalmaz. Japán kiváló minőséget kap, Dél-Ame-rika közepeset, Kelet-Európa jót. Egy időben ide kerültek a rosszabb minőségű anyagok is, de a rendszerváltás óta virágzó turkálóknak rá kellett ébredniük, hogy a vásárlók butikszerű élményre vágynak, így csak a jó minőségű darabok találhatnak gazdára. Fiikor Sándor, a balas-hasznaltruha.eu ügyvezetője ugyanakkor hozzáteszi, hogy ma is érkezik Magyarországra szemétminőségű használt ruha, mivel az iparágban sok hozzá nem értő nyerészkedő is megpróbál boldogulni. Ők kapva kapnak az Angliában helyi ruhaként hirdetett ingyenes bálákon, amelyekben valóban brit ruhák találhatók, de csak a szállításért kell fizetniük, mert a ruhák valójában nagyon rossz minőségűek. Ezeket, ha a brit szervezetek el akarják vinni a szeméttelepekre, akkor fizetniük kell, jobban megéri hát ingyen átadni bárkinek, aki csak a bála szétbontása után döbben rá, hogy hordhatatlan hulladékot vett.

Afrikába a nyolcvanas évek óta ömlik a használt ruha, ami tönkretette a kelet-afrikai államok textilgyártását. Mivel az afrikai vevők kevesebbet tudnak fizetni, ezért az európai és amerikai exportőröknek akkor éri meg Afrikába szállítani, ha préselhetik a ruhákat. Ezt viszont a minőség is megsínyli. így hiába javult némileg a fekete kontinensre kerülő darabok minősége az elmúlt években, az olcsó szállítás miatt igazi változás nem történik.

Az Európába kerülő darabokból többszöri átválogatás során szűrik ki a rossz minőséget. Sok szemét ruha ipari tömítőanyag, géprongy formájában hasznosul. A következő kategória az „afrikai minőség”, ami Afrika mellett a Közel-Keleten, Pakisztánban és Bangladesben köt ki. Kelet-Közép-Európa az összes ruha igen kis százalékát kapja csak, de abból (elvileg) a jót.

– Hosszú évekig az Angliából érkező használt ruhák egyet jelentettek az elfogadható áron k

apható jó minőséggel – mondja Herendi Zsóka, a Záim Használtruha üzemvezetője. – Ez ped

ig megmaradt az emberekben, ezért látható ma számos használtruha-üzlet kirakatában a brit zászló.
Valójában azonban a legtöbb ruha már nem onnan érkezik. A skót Nathan’s Wastesavers ugyan külön magyar, lengyel és román válogatókat foglalkoztat, hogy legnagyobb felvevőpiacának ízlését minél inkább kiszolgálja, de a hazai használt ruhák töredéke származik már csak közvetlenül a szigetországból. Egyes vélemények szerint mindössze húsz százalék, mások ötven százalékra saccolnak. Aki közvetlenül Angliából vásárol, az a Nathan’s Wastesavershez fordul, amely vagy a brit önkormányzatoktól bérelt ruhakonténerekből szerzi darabjait, vagy az Anglia-szerte elterjedt jótékonysági üzlethálózat megmaradt ruháit értékesíti tovább. A kérdés, hogy hova. Hollandia, Belgium és Németország ugyanis a kontinens legnagyobb használtruha-elosztó országai. A magyar használtruhakereskedők is tőlük vásárolnak ma már túlnyomó többségben. A holland vagy belga ruhák 20-25 százalékkal olcsóbbak, mint ha Angliából vásárolna a cég. Ettől még a „minőségi angol használt ruha” felirat a boltokban akár igaz is lehet, ha a belga ruha eredetileg Angliából érkezett, és erre bőven van példa.

– A brit ruhák drágaságán túl probléma, hogy azok többnyire kis méretűek, míg a magyarok inkább a nagyobb méreteket keresik, ezért a holland vagy a német ruhák jobban téríthetők a hazai piacon – magyarázza Herendi Zsóka.
Fiikor Sándor a túlzottan kötött anyagokat emeli ki, amelyeket a hazai vásárlók nem kedvelnek, ezért érdemesebb a német stílusú ruhák között válogatni. Az átmeneti időszak lejártával, ha nem születik megállapodás, akkor a hard Brexit forgatókönyve szerint vámot kell majd fizetni a használt ruhákra is. A kereskedők véleménye megoszlik, hogy ekkor mi történik majd. Herendi Zsóka szerint valószínűleg többet nem vásárolnak Angliából, mivel ez 20-25 százalékos áremelkedést okozna a már amúgy is drágább brit ruhák esetében, és ezt a magyar piac nem bírja el. Magyarországon az olcsó használt ruha adható el. Kovács Zoltán, az Easyget ügyvezetője szerint épp ezért a britek kénytelenek lesznek engedni áraikból. Ha mégsem tennének így, Kovács szerint a hazai kereskedők haszna fog csökkenni, mivel ő sem lát lehetőséget további áremelésre a hazai piacon.

Az összes szereplőnek az lenne a legegyszerűbb, ha a brit kormány és az unió meg tudna egyezni a vámkérdésben, hiszen a szabadkereskedelem a legkifizetődőbb a felek számára. A megegyezés valószínűleg nemcsak a vámszabályokra vonatkozna, hanem a jogi kérdésekre is. A múlt hónapban a Taylor Wessing Budapest ügyvédi iroda szakértői hívták fel a figyelmet, hogy a vámunió eltörlése mellett a harmonizált védjegyszabályok megszűnése is probléma. Ha ugyanis az Európai Gazdasági Térség (EGT) bármely tagállamában a védjegyjogosult engedélyével forgalomba került egy termék, akkor az EGT teljes területére kiterjed, innentől kezdve a védjegyjogosult más államokban már nem ellenőrizheti, ki milyen feltételek mellett árusítja a védelem alá eső terméket. Mivel az Egyesült Királyság kilép az EGT-ből, elvileg bármely divatmárka pert indíthatna egy üzlet ellen, amely jogosulatlanul árusítja termékét. Természetesen kibúvó, ha egy EGT-tagállam üzlete egy másik tagállamban már forgalomba hozott terméket vásárol. Ezért a hazai használtruha-kereskedők nem aggódnak a védjegyoltalom kapcsán, hiszen az itthon fellelhető brit ruhák nagy része már így is Belgiumon vagy Hollandián keresztül kerül be az országba. A vámunió megszűnése sokkal jobban érdekli őket, de reménykednek, hogy december 31-ig győz a józan ész, és maradhat a szabadkereskedelem.

(megjelent: Magyar Nemzet, 2020. 11. 14.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.

*


8 * kilenc =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 9:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 10:00: Tízórai - Godó Gyurival
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Bélyegalbum - A Magyar Bélyeggyűjtők Országos Szövetségének műsora - műsorvezető: Turcsányi Éva
 • 15:00: 4 ütem - autós magazin
 • 16:00: -
  • A hét prózája - Zsoldos Árpád - Irodalmi rádió műsora)
  • Take away - a BBC. Angol nyelvleckéje
  • QTC - Zentai Tibor rádióamatőr műsora (Szerkesztő: Rózsa Dezső)
  HA2MN - Tibi a Hobbyrádiónak

  Hívójelem HA2MN, nevem Zentai Tibor. A név nem hiszem, hogy sokat mondana bárkinek, ugyanis a hívójelem alapján ismernek világszerte. Amatőr rádiós vagyok, az első rádió-összeköttetésemet saját építésű rövidhullámú adóval már több mint 44 évvel ezelőtt "kínlódtam össze". Azóta a rádióhullámok segítségével bejártam a világ szinte minden szegletét, s ahova eddig nem jutottam, igyekszem eljutni.

  Első szakmám szerint erősáramú üzemmérnök vagyok, s hogy elektromos területet választottam szakmámnak, köszönhető a rádióamatőrködés iránti gyermekkori érdeklődésemnek. Később külkereskedelmi végzettséget is szereztem, s valahol ebben is ott van a rádiós hobbi hatása - ugyanis a nemzetközi rádióamatőr forgalomban az angol nyelv használata kényszerűség. Én pedig tanultam a nyelvet szorgalmasan.

  A Hajdú QTC a rádióamatőrök havi hangos híradója, amelyet a rádióamatőr hullámsávokban sugároznak. A QTC nemzetközi rádiótávírász rövidítés, jelentése "közlemények vannak"

  Rózsa Dezső, HG0EK a Hajdú QTC főszerkesztője a 2000-es évek közepén keresett meg, hogy legyek QTC készítőinek munkatársa önálló anyagokkal, sorozatokkal. Ez idő óta minden hónapban jelentkezem jegyzetekkel és sorozatokkal, amelyeket magam írok és a hangfelvételt, a hanganyag szerkesztését is - mintegy botcsinálta hangmérnökként - magam végzem. Dezső tőlem adás-kész hangfelvételt kap, természetesen e-mailben.

  A rádióamatőr hobbi hazánkban éppen nem a legfényesebb éveit éli ama tekintetben, hogy az engedélyes rádióamatőrök száma évről, évre csökken, mialatt Európában, Amerikában, Ázsiában és Óceániában az e hobbit művelők száma szépen emelkedik.

  A hobbi kezdete nehéz, hiszen sokat kell tanulni és kitartás kell ahhoz, hogy valaki sikeres rádióamatőr vizsgát tegyen és hívójelet szerezhessen, azaz rádióamatőr engedélyt kapjon.

  Érzékelve a hobbi hazai gondjait elhatároztam, hogy "emberi nyelven" írok egy mesét arról, hogy mi a rádióamatőr, mit csinál a rádióamatőr, s nagyjából mit kell megtanulnia ahhoz, hogy az éter hullámain létrehozhassa első rádió-összeköttetését a világgal. Azért gondoltam "emberi nyelvre", mert ha két rádióamatőr magyarul beszélget egymással, kódokkal, rövidítésekkel, szakszavakkal, hívójelekkel dobálózik, s nincs a hobbin kívülálló ember aki azt megértené.

  Ugyanis mi rádióamatőrök - többek között - a Titanic hivatásos rádióstisztjeinek civil és amatőr leszármazottai és örökösei vagyunk.

  Annyit még meg kell jegyezni, hogy a hangzóanyag minősége korlátozott, hiszen a rádióamatőrök a lehető legkisebb sávszélességre törekednek éterbeli munkájuk során. A hi-fi hangminőség nem ránk jellemző, ellenben a zajos viszonyok közötti legjobb érthetőség elérésére való törekvés igen.

  73 - vagyis magyarul minden jót kívánok a hallgatóknak!

  Tibi, HA2MN
 • 17:00: Live Hungary - a legnagyobb hazai előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: - Ferenczi István népzenei műsora
  A Népzenei kavalkád c. műsor nem egy konkrét nép zenéjével foglalkozik, hanem általában a népzenével és vonulataival. A műsor első felében népi hangszereket mutat be a műsorvezető, nemcsak történetükről, hanem azok hangját is meghallgathatjuk az adásban.
  A műsor második részében néhai adatközlőket, énekeseket, hangszereseket, illetve zenekarokat mutat be Ferenczi IStván,. majd más népek zenéjét hallgathatjuk a műsorban.
  A műsor utolsó részében ma élő adatközlőket, hangszereseket, énekeseket, és zenekarokat ismerhetünk meg, valamint olyan együtteseket, énekeseket, zenekarokat, akik ma művelik a népzenét és egy kicsit hozzá nyúltak, illetve beleraktak más műfalyokat, pl. jazz, és a könnyűzene.
 • 21:00: - Szabolccsal
  A Sztárportré egy több éve működő rádióműsor sorozat, ahol hétről-hétre közismert emberek nyilatkoznak, mindig egy-egy újabb, gyakran a személyükhöz igen közel álló témában. A Sztárportré optimista műsor, törekszik mindenről valódi képet festeni. Az adások szereplői olyan közismert emberek, akiket a legtöbb magyar ember a sajtóból jól ismer, és szívesen hallgat. Könnyű téma, nehéz kérdések, alapos válaszok.

  Bővebb információ: www.sztarportre.hu
 • 22:00: Egészségedre - Turcsányi Sipos Éva műsora

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2022. június 27. hétfő, László napja van.
Ma van a(z) Cukorbetegek világnapja, Szt. László napja, Határörség napja.
Az év 26. hete és 178. napja.
Holnap Levente, Irén napja lesz.

1638. Désen I. Rákóczi György elnökletével több napos vallási vita kezdődik. Az 1579-es hitvallás szerint határozza meg az unitárius hittételeket.


1697. A sátoraljaújhelyi (Zemplén megye) vásáron kuruc szegénylegények megtámadják a sokadalmat vámoló császári katonaságot.


Petőfi Sándor: Arany Lacinak

Laci te,
hallod-e?
Jer ide,
jer, ha mondom,
rontom-bontom,
ülj meg itten az ölemben,
de ne moccanj, mert különben
meg talállak csípni,
így ni!
Ugye fáj?
Hát ne kiabálj.
Szájadat betedd,
s nyisd ki füledet,
nyisd ki ezt a kis kaput;
majd meglátod, hogy mi fut
rajta át fejedbe...
Egy kis tarka lepke.
Tarka lepke, kis mese,
szállj be Laci fejibe..."

BKK Információk

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


nyolc mínusz nyolc = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 311
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com