Az oldal akadálymentesített
Hobby rádió – a Hang-adó

Rádió hallgatása

Az adatkezelési tájékoztató elolvastam és nyilatkozom arról, hogy annak megfelelő jogosultsággal

Lejátszás

Online rádió hallgatása
Rádió hallgatása
Hallgatás Media Player-el
Rádió hallgatása

Android-os alkalmazás (Készítette: Benkő Dániel)
Rádiónk a T-home támogatásával a Web-rádió (pdf) alkalmazásával is hallható.


Live world - a legnagyobb külföldi el*adók koncertjei
59
hallgató

Magyar-e a magyar kártya? Tévhiteket és legendákat oszlat el Jánoska Antal kártyagyűjtő, kártyatörténész

- 2020. október 25. 17:55 - 595 megtekintés

Kártyalexikon A-Z, Tarokk album, Katonai kártyák – Kártyázó katonák, Zsugaléria – Képeslap és kártya a humor tükrében, Kártyázó magyarok – Történetek a kártyásokról nem csak kártyásoknak. Két közös van e könyvekben. Az első nyilvánvaló: a kártya. A másik pedig szerzőjük, társszerzőjük Jánoska Antal. Az úr gyűjtő és kártyatörténész. Azért írtam, hogy gyűjtő, s nem kártyagyűjtő, […]

Kártyalexikon A-Z, Tarokk album, Katonai kártyák – Kártyázó katonák, Zsugaléria – Képeslap és kártya a humor tükrében, Kártyázó magyarok – Történetek a kártyásokról nem csak kártyásoknak. Két közös van e könyvekben. Az első nyilvánvaló: a kártya. A másik pedig szerzőjük, társszerzőjük Jánoska Antal. Az úr gyűjtő és kártyatörténész.

Azért írtam, hogy gyűjtő, s nem kártyagyűjtő, lévén negyven esztendő alatt összegyűjtött harmincezer tárgya közt, a kártyapaklik mellett mások is találhatók, persze mind a kártyázáshoz köthetők. Kíváncsian pillantottam körbe a szobában, azonban ott a fenti jelentős számhoz képest kevés relikviát láttam.
– Tavaly nyílt és idén zárt be a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum Szerencsés kártya járást! című kiállítása, amit többnyire az én gyűjteményemből válogattunk, és ami a hazai kártyagyártás 150 éves történetét ismertette – magyarázta a gyűjtő, miközben hellyel kínált, s egy titokzatos, zárt dobozt helyezett az asztalra, majd így folytatta: – Az anyagot pedig a továbbiakban is a kezelésükbe adtam, hogy együtt maradjon. így ez lett a múzeum egyik szekciója.
Jánoska Antal kérdés nélkül is folytatta, ráadásul felnyitotta a dobozt.
– A világon számos komoly kártyamúzeum működik, fantasztikusan gazdag gyűjteményekkel. Nálunk sajnos nagyon kevés a kártyaemlék, három-négy komoly gyűjtemény létezik mindössze. A Kiscelli Múzeumban vagy az Iparművészetiben csupán negyven-ötven csomagot őriznek.Magyar kártya
– Míg ön?
– Négyezer csomag kártyám van a Távol-Kelettől Dél-Amerikáig – adott választ, miközben elém tett egy kézzel készített második világháborús hadi-fogoly-kártyapaklit.
Noha a szabályos alakzatok elárulták: ügyes kezű honvéd pingálta, azonban a közérthetőség kedvéért felirat segítette a játékosokat: király, ász, felső…

AZ ÖRDÖG ŐSI BIBLIÁI
A lapokat pörgetve, feltettem a pontosan megválaszolhatatlan kérdést: mióta kártyázunk?
– Az első adatok Kínából, a Vili., IX. századból valók, amikor már ismerték a tusfestést, a sokszorosítást és a papírgyártást, amelyek nélkül nem létezhet kártyagyártás. Európába hat-hétszáz éve hozhatták be a törökök, a mórok, a vándorcigányok vagy a hazatérő keresztes lovagok.
A folytatásból kiderült: arról szinte semmi nem maradt fenn, hogy miket játszottak a lapokkal, csupán a tilalmakban szerepel a nevük. Például Rabelais Gargantua és Pantagruel című regényében negyven féle kártyajátékról ír, amelyekből hármat-négyet tudnak azonosítani a franciák.
Az sem érdektelen, miféle kártyákkal játszottak.
Jánoska Antal elárulta: 1400-ban Kölnben kártyafestő céh alakult, sablonokkal készítették a lapokat. Tömegcikké a fametszés és a papírgyártás elterjedésével vált, a céhlegények pedig olasz kártyát festettek, ami a tárót sorozatjeleiből lehet ismerős. A színeket a németek stilizálták tökre, pirosra, zöldre és makkra, a franciák pedig treffre, pikre, káróra, körre egyszerűsítették. A XV. századból már mindhárom kártyatípusból akadnak tárgyi emlékek. A franciáktól került át Angliába a játék, majd a gyarmatosításkor elterjedt az egész világon a francia kártya. Indiában, Dél-Kelet-Ázsiában keveredik a saját ősi játékukkal.
E gondolatnál sajátosan kerek alakú lapokból álló csomagot helyezett kettőnk közé a gyűjtő. Indiai kártyát.

– A szanszkrit irodalom és az indiai mitológia figurái díszítik, hagyományos kártya, amit már nem gyártanak – fűzte hozzá magyarázatként.
– A játékszabály, gondolom elfelejtődött – vetettem közbe. Ám tévedtem, ugyanis olasz nyelvű leírás járt a reprodukált paklihoz.

NEM HUNGARIKUM
– Milyen régiek a saját játékaink?
– Minden kártyajáték import, nincsen magyar találmány. Kivéve az alsóst, ami vélhetőleg Kolozsvár, Temesvár környékéről terjedt el.
– Akkor a magyar kártya elnevezés honnan ered? – érdeklődtem, nem is sejtve, mennyire a kártyatörténész elevenére tapintottam.
– Éppen most írok egy könyvet, amelyben lehántom a sok sületlenséget, amit ezzel kapcsolatban leírtak -szögezte le Jánoska Antal, aki elmagyarázta, hogy 1935 előtt senkinek sem jutott eszébe a magyar kártyát a reformkorral, a Habsburg-ellenes törekvésekkel kapcsolatba hozni.

– Vagyis ezért nem zavart senkit, hogy nem magyar hősök szerepelnek a lapokon – állapítottam meg, mire a gyűjtő újabb kincset vett elő a dobozból.
– Ez a régi magyar kártya, ezzel játszottak 1870-ig, a soproni-képes kártyával. A színek azonosak, a figurák nem. Azok ugyanis a török hódoltság korát idézik. Ráadásul nem tükörképesek a lapok, egész alakosak.
Azért az kérdés, ugyan miért éppen a svájci szabadsághős, Teli Vilmos és históriájának szereplői kerültek a lapokra?

Jánoska Antal erre szintén megfelelt: jelentős Schiller-kultusz jellemezte a kort, 1820 körül készítették el azokat a jelmezterveket, amik a lapokon láthatók. Kezdetben az osztrákok egyalakos képeket nyomtattak a kártyákra. Vélhetőleg egy magyar kártya festő találkozott valahol a képekkel, amiket tükörképesre változtatva nyomtatott a lapokra.
– 1896-ban jelent meg Magyarországon a Piatnik, fölvásárolta a csődbe jutott Első Magyar Kártyagyárat, elárasztva az országot a Teli Vilmos-os paklikkal.
– Hogyan tud csődbe menni egy kártyagyár? – böktem ki, mire a kártyatörténész elmondta, hogy Bécs hatalmas piac volt, s a császárvárossal vívott konkurenciaharcban a magyar cég alulmaradt. A túlélés érdekében adót csaltak. Ráadásul megjelent egy újságcikk, amely szerint az Első Magyar Kártyagyár termékei felismerhetők a hátoldalukról.
– Spóroltak, így megkopott a kő, amivel a hátlapot nyomták. Egy újságíró egy ügyvéd társaságában felbontott egy új paklit a kártyagyárban, és a hátoldaláról megmondta, melyik milyen lap -mesélte a gyűjtő. – Ettől kezdve senki nem vette az Első Magyar Kártyagyár termékeit. Tehát legenda, hogy a Piatnik tette tönkre a céget. És legenda az az 1920-as években született történet is, miszerint az osztrákok a XIX. században betiltották a magyar kártyát. Osztrák kollégákkal kutattuk, de erre vonatkozó adatot nem találtunk a levéltárakban.
– Ha nem magyar a magyar kártya, hogy hívják világszerte?
– Az egész világon nem ismert, csak Közép-Európában, ahol a német nyelvterületen Doppeldeutsche a neve.

EGY KORSZAK VÉGET ÉRT Beszélgetésünk befejezése kissé szomorúra sikeredett.
– Ma a tarokk- és ulti klubokban csak ötven fölöttiekkel találkozni. Harminc éve az egyik kiállítás megnyitóján mondtam, hogy csak idő kérdése, mikor kerül a kártya végleg a múzeumba. Nem akarok jósolni, de elég rápillantani a kártyagyári statisztikákra: száz évvel ezelőtt egymillió csomag magyar kártyát adtak el évente, ma mindössze 200-300 ezret. A 28 éve alapított Talon Osztrák-Magyar Játékkártya Társaságnak mára egyetlen magyar tagja maradt.

(megjelent: Magyar Nemzet, 2020.10.24.)

A rádiót önkéntes formában, nonprofit módon üzemeltetjük. Azonban a működtetés költségeit már nem tudjuk kitermelni saját pénzből (szerverek üzemeltetése, karbantartása). Amennyiben lehetősége van, kérjük támogassa a Hobby Rádió éves 120000 Ft-os működési díját!
Net-média Alapítvány (Magnet Bank): 16200113-18516177-00000000
Utalás közleménye: támogatás
Köszönjük, ha nekünk adja adója 1 %-át!
Adószám: 18129982-1-41

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

*


6 + hét =

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Reklám

 

Nemzeti Együttműködési Alap

Vakrepülés Színtársulat

MVGYOSZ. székházának felújítása

Online rádió

Erikkancs - a digitális újságos

Alko-soft Hobby Rádió - MyOnlineRadio.hu

Keresés az oldalon

Facebook oldalunk

Mai műsor

 • 6:00: Jóreggelt! - reggeli információs műsor két órában.
 • 8:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 9:00: - Ruzsa Viktor műsora
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 10:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 12:00: Déli hírösszefoglaló -
 • 13:00: Délután - Benne: interjúk, riportok, tudósítások kulturális, szociális és közéleti eseményekről.
 • 14:00: Europe in my Backyard - Európai Uniós projektek (a Civil Rádió magazinműsora)
 • 16:00: Life is life - életmód magazin
 • 17:00: Live World - a legnagyobb külföldi előadók koncertjei
 • 18:00: Esti hírösszefoglaló - Benne: a nap idézete, névnap köszöntő, évforduló naptár, sport.
 • 19:00: Vers, esti mese, kabaré, a nap érdekessége (riport, interjú, tudósítás), esti ka -
 • 20:00: MVGYOSZ. hírlevél - A Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége hírlevél műsora
 • 21:00: - esélyegyenlőségi magazinműsor Ruzsa Viktorral
  Rádiónk 2008. (indulása) óta fontosnak tartja a sérült emberekről szóló információkat eljuttatni az érintettek és érdeklődők számára.

  Műsorunk célcsoportja a sérült emberek és hozzátartozóik, a szociálisan érzékeny emberek csoportja. Küldetésünk alapja, hogy a célcsoport számára igen csak hiányos információs, tájékoztató és nem utolsó sorban szórakoztató magazint juttassunk el fogyatékkal élők és a témában érintett emberek részére. Rádióműsorunk két heti rendszerességgel jelentkezik új műsorral.
  Egy műsor, melynek célja a fogyatékos személyek lehetőségeinek, jogainak, és ezen jogok érvényesítési eszközeinek bemutatása. Felhívni a figyelmet az igazi esélyegyenlőségre, az önálló életvitel, valamint a társadalomban való aktív részvétel, maradéktalan biztosításának a fontosságára.

  A műsort ugyanebben az időben, a kimaradt héten ismételjük.

  E műsorunkat több vidéki rádió is átveszi. Ha az Ön rádiójában is szeretné sugározni, keressen minket bizalommal!
 • 22:00: Világjáró - Magyarosi Marianna utazási műsora
 • 23:00: - Reményik László interjú műsora
  A Vakok Állami Intézete, és az ötlet-, és házigazda Reményik László, "Ezer arc, ezer talentum" című közös programja minden hónap második keddjén (kivéve a nyári időszakot) megtekinthető élőben a Hermina út 21. szám alatt.
  (a rendezvények ingyenesek!)

  Cél, hogy minden hónap második keddjén olyan személyek legyenek a vendégek, akik tevékenységük, tudásuk, gondolataik, élettapasztalatuk révén szellemi munícióval tudnak szolgálni.

  Az interjú sorozat alkalmain két embert ismerhetnek meg a rendezvény látogatói, míg rádiónkban hetente egy-egy vendéget mutatunk be hallgatóink előtt (így a következő hétre csúszik át az aktuális rendezvény második vendége).

Bejelentkezés

Regisztráció| Elfelejtette jelszavát?

Mai napi információk

Ma 2023. november 28. kedd, Stefánia napja van.
Az év 48. hete és 332. napja.
Holnap Taksony napja lesz.

1887. Megindul az első villamos próbajárata a Teréz körúton, a Nyugati pályaudvar és a Király utca között.


1946. Közzéteszik a miniszterelnök rendeletét, mely 1946 december 1.-től állami kezelésbe veszi a legnagyobb nehézipari üzemeket. Ezek: Ganz-Rt., Ganz - MÁVAG Mozdony-, Vagon - és gépgyár, Weiss Manfréd Acél- és fémművek, Győri Vagon és Gépgyár.


Somlyó György / 1920. nov. 28. - /

A macska...Mint tudós

ahogy egész nap
sértetlenül
és semmit se sértve
surran a törékeny
és nyaktörő
tárgyak között
ahogy mindig megtalálja
az egyetlen megoldást
ahogy mindig meglátja
az egyetlen kiutat
a dolgok beláthatatlan labirintusából

Hírlevél

Add meg az E-mail címed, majd kattints a feliratkozás vagy leiratkozás gombra.


öt szorozva hét = (Írja be számmal a művelet eredményét!)


Feliratkoztak: 321

A Kultúrtanya programajánlója

A rádiónkat is üzemeltető Net-média Alapítvány által üzemeltetett Kultúrtanya – integrált közösségi tér programjaiból ajánlunk!

Kultúrtanya

Social Media Auto Publish Powered By : XYZScripts.com